360 fokos drive-in stage

VENTURA, Kalifornia – A legtöbben az Ojai autópálya mellett fekvő, gyönyörű, 65 hektáros területet a “Ventura megyei vásártérnek” nevezik. Hivatalosan “Tengerparti park”-nak hívják, utalva a Csendes Óceánra. Egy olyan helyszín, amelyről csodás kilátás nyílik a tengerre és egyben kihívás is, ha épp egy orbitális LEDfalat szeretnénk felállítani, vagy füstöt alkalmazni a lámpákhoz, leginkább a néha viharos erejű szelek miatt.

Victor Ortiz ez utóbbit első kézből tanusítja: a Darvik Productions tulajdonosa, a területen rendszeresen megrendezett drive-in koncertek – Concerts In Your Car – menedzsere június eleje óta szervez eseményeket a CBF Productions-al összefogva.

Az alkalmi széllökésekkel való küzdelem csak az egyik kihívás, amelyet Ortiznak, Martin Castañon fénytervezőnek és a Darvik Prod. csapat többi tagjának meg kellett küzdenie a 700 autó befogadására képes show-kon, ahol olyan művészek vettek részt, mint a Third Eye Blind és Fritz and the Tantrums.

A legtöbb drive-in show-val ellentétben a Concerts In Your Car egy nyílt, 360 fokos színpadon zajlottak, amely olyan konfigurációt igényelt, melyben jobb látószögeket biztosítottak az autósoknak kiküszübülve sok tervezést, ami a hátterekhez kellett. Ortiz és csapata egy nagy és sokoldalú felszerelés segítségével oldaotta meg a problémát, mely 14db Rogue RH1 Hybrid és 28db Rogue R2 Wash lámpából állt.

A RIG-ek lámpái egy masszív truss szerkezeten helyezkedtek el, amely bekeretezte a 40×40 láb (14 x 14 m) méretű színpadot egy 8 láb (2.8m) magas deckkel. A lámpák nagy részét azonban a kör alakú truss-ra rakták, mely 14 láb (4.9m) magasan lógott a színpad fölé. Ezzel a megoldással koncentrált lefedettséget hoztak létre, melyet nem lehetett nem észrevenni.

A Rogue lámpák fénysugarainak keresztezését a központ truss-on egy építészeti mintát is létrehoz, amely a nyitott színpadot fontos szerkezeti érzékkel ruházta fel. A mélység érzetének növelése érdekében a tervezőcsapat a rig berendezéseinek gobó mintájára támaszkodott.

A tervezér másik kulcsfontosságú eleme a nagy LED videofal volt, amelyek a színpad mind a négy oldalán belógtak. Ezeknek a paneleknek az alsó élei közvetlenül a kör alakú truss szerkezet felett helyezkedtek el. A szemmagasság változtatásával ez az elrendezés mélyebb képet nyújtott a színpadképről.

Ortiz és a Darvik csapata remekül megoldotta a 360 fokos tervezést: “Azt hiszem megszoktuk, hogy háttér nélkül dolgozzunk” – mondta. “Attól függően, hogy a park melyik oldalán állsz, láthatsz gyönyörű pálmafákat és természetes háttérként az óceánt, vagy pedig Ventura belvárosának dombjait. A látvány nem volt rossz!”

Ami a szelet illeti, Ortiz megtanulta kezelni ezt is – egyvalaki a csapatából folyamatosan figyeli a szélerősséget. Mivel a legerősebb széllökések általában alkonyatkor érkeznek, gyakran várta az utolsó pillanatot, hogy a LEDfalakat a helyükre húzzák – főleg ha már tele volt nézővel a helyszín. A legfontosabb persze az volt, hogy a szípad mindig biztonságos legyen és a show a legnagyobb rendben menjen le.

Ami a műsorokat illeti, hatalmas sikert arattak a rajongók körében. Olyannyira, hogy a Concert In Your Car sorozat továbbutazik Phoenix-be is. Az óceáni szelek ott nem adnak okot aggodalomra, de Ortiz és csapata továbbra is készen áll arra, hogy megfeleljen egy nyílt színpad megtervezésére, a rajongóknak pedig kifizetődő élményt biztosítson.