Az álarcos énekes és a Chauvet Professional

Brüsszel – Karrierje során, amikor olyan tévés különlegességekben dolgozott, mint az Európai Bizottság elnöki vitája és olyan népszerű műsorokban, mint a Dancing With The Stars Belgium és a Liefde voor Muziek, Michiel Milbou csillaghírnevet szerzett magának a kifogástalan kulcsfény világítás miatt.

Legutóbbi projektjében, a The Masked Singer (hazánkban is népeszű Álarcos énekes) belgiumi változatában Milbounak azonban el kellett térnie a szokásos aggályaitól, miszerint a tehetség arca csak jól megvilágítva mutatkozhat meg. Az eredmény a kreativitás és a színárnyalatok hatalmas áradás lett.

“Ebben a műsorban nem volt fényelni való arc, mivel mindenki maszkot viselt.” – kezdte meséjét Milbou, a Never Fear Shadow alapítója és tulajdonosa. “Ez nagyon más volt és sok szempontból is szép változás, mivel számos kreatív lehetőséget nyitott meg. Ez lehetővé tette számunkra, hogy olyan színeket is alkalmazzunk, amelyek archoz kevésbé de a maszkokhoz nagyon is illeszkednek, anélkül, hogy aggódni kellene a túlzott világításért. Tehát ha volt egy karakter kék maszkkal, akkor különféle kék-árnyalatokkal üthettük meg, ami pl. egy arcnál elképzelhetetlen. A Follow-Me szoftver segítségével nyomonkövethettük a maszkos karaktereket a színpadon, így mindenféle különleges hatást is meg tudtunk tartani rajtuk.”

A színes fényeket, amely élénkítette a versenyzők maszkjait és jelmezeit, 27 darab Chauvet Professional Maverick MK3 Profile szolgáltatta. “Az MK3 Profile-t használtuk első soros lámpákként” – mondta Milbou. “CMY és CTO színkeverése és nagyítási aránya hasznos volt a kreatív lehetőségek kiaknázásában.”

A maszko szereplők arcán a színek összefonódása csak egyike volt azoknak az ötleteknek, amelyeket Milbou és csapata a globális tévés program megtervezése során hozott. A díszleten kiemelkedően két hatalmas maszk szerepel, mely az egyetlen előírt követelmény a nemzetközi franchise szerint a belga műsorhoz. Ezek a maszkok önálló életet nyertek, köszönhetően a felületükre mappolt kivetítésnek és a bennük lévő ÉPIX Strip IP-lámpák gyűjteményének.

Milbou rig-tervében 128 db 1 méteres LED-strip szerepel, sokat ebből a maszkokba építettek be, mögöttük tükörfóliával. A csíkok segítségével élénk fehér fényt keltett, a maszkokat magával ragadó ragyogással ruházta fel, amely jól fordult a kamerára.

“Az ÉPIX csíkok a maszkok alagútjaiban voltak és ragyogtak a mögöttük elhelyezett tükörfólián” – mondta Milbou. “A fehér izzó fény a LED-képernyőkkel játszotta el az álarcokat. Nagyon nagy rajongója vagyok annak, hogy ezeket a szalagokat fehér színben futtassam, és hogy mindent ki tudjak hangsúlyozni körülöttük. Rajongok a csíkok DMX-el történő vezérléséért, mert sokkal élesebb effektusokat tudok elérni. A program során a mozgások különböző mintáit hoztuk létre a csíkokkal, hogy tükrözzék a különféle zenei stílusokat.”

Milbou szerint a műsor nyolc epizódja alatt a világítás és a videó összehangolása nyolc különböző maszkos előadó stílusával a megjelenések megismétlése nélkül a kreatív csapat kiváló érdeme és egyben jelentős eredménye. A maszkos előadók megvilágítására használt különböző színkombinációk és minták, valamint az ÉPIX LED-csíkjaival létrehozott minták hozzájárultak ehhez az eredményhez. Ehhez plusszban hozzáadódott a felső rigre, a színpad közepén illesztett 33 darab Maverick MK1 Hybrid is.

A hibrid lámpák elrendezése sokféle kreatív lehetőséget biztosított Milbou számára, amellett, hogy a kamerákkal is megfelelő geometriában álltak. A 440 Wattos egységeket spot- és wash módban egyaránt működtetve, időnként kifelé irányítva fénycsóvájukat, míg a 10 db MAverick MK3 Wash oldalsó fényként funkcionáltak.

“A produkcióban részt vevő valamennyi ember büszke volt arra, hogy valami eredetit készített.” – mesélte Milbou, aki eme sikereket kollégáinak is köszönheti: Olivier Deprez ügyvezető producer, Stien Smets producer, Maryse van den Wyngaert rendező és Koen Verbrugghe díszlettervező.

Milbou számára, aki június elején kezdett el dolgozni a projekten, a The Masked Singer nagy lehetőség volt a kezdeti COVID-19 karantén után. “A csapatban mindannyian nagyon örültünk, hogy újra találkozhattunk” – mondta. A műsor megjelenésekor pedig “nagy boldogságot” érzett a végeredményeket nézve.

Nyilvánvalóan ezt az érzést sokan osztották Belgiumban, hisz a műsor ez az évada minőség-győztes lett.