ChauvetDJ – Az IP besorolásról

Fesztiválok, esküvők, vállalati rendezvények – minden megrendelő világítást szeretne mindenhova, főleg a külső helyszíneknél. Az IP minősítés nem nagy megfejtés, de megértése kíváló első lépés a nyugodt buli érdekében, valamint az eszközök megfelelő kiválasztásánál biztonságérzetet is teremt. Ebben nyújt segítséget a ChauvetDJ cikke.

123.. IP minősítés!

A ChauvetDJ IP-besorolású termékeket kínál, amely szinte bármilyen időjárási körülményhez alkalmazható. Az IP a “behatolási elleni védelmet” jelenti, mely a házon belül vagy kívűl alkalmazható eszközöket rangsorolja. Az IP-t két szám köveeti: az első a “részecskék”, a második a víz jellemzőjét határozza meg. A részecskék jelentése lehet por vgy homok, és minél nagyobb a szám, annál nagyobb védelmet nyújt az eszköznek. Eme minősítés a nullától egészen a 69-es számig terjed. Az IP20 jelölés a beltéri használatú eszközöket jelenti, például egy kenyérpirítót, míg az IP69 a vízbe merülő eszközöket jelent.

A mobilitás szabadsága és a ChauvetDJ védelme

A Freedom GoboIP és a Freedom Flex H4IP IP54 besorolású, azaz általános kültéri körülmények között is tökéletesen működnek, például esővíz vagy fröcskölés és por behatásai mellett fesztiválokon vagy egyéb rendezvényeken. Az intenzívebb időjárási körülmények között egy Slim Panel Tri24 IP65-ös besorolással képes a szennyeződések, homok vagy víz nyomása alatt is működni. Az IP43-as besorolású lámpatestek viszont a jokerek: annak ellenére, hogy időjárásállóak, az eszközt egy bizonyos irányban kell installálni, hogy ennek a kritériumnak meg is feleljen. Ezek az eszközök gyártástechnológiájukból kifolyólag gumírozott illesztésekkel készülnek, így védve a belső elektronikát.

Az IP minősítés és a teljesítmény együtthatója

“Az egyik leggyakoribb kérdés a felhasználóktól, hogy a lámpatest nedves állapotban is optimálisan működik-e?” – meséli Geoff Short, a ChauvetDJ globális márkamenedzsere. “Különbség van a védelem és az ideális működés között.” A helyezet az, hogy a gyenge időjárás alatt a lámpatestek túlélik a behatásokat, de fontos megérteni, hogy a víz az víz és az optikát befolyásolja, így a teljesítményt is – ellenére annak, hogy teljesen védett. “Mint az eső a szélvédőn, az optikát ért víz is megváltoztatja az eszköz teljesítményét.” Ennek érdekében Rick Peeples, a ChauvetDJ termékmenedzsere azt tanácsolja, hogy a felhasználók az adott időjáráshoz képest kísérletezzenek a lámpatestek felfüggesztésével a teljesítmény optimális eléréséhez.

A ChauvetDJ további tippeket ad az IP-minősítés megértéséhez itt: