Vari-Lite armada az SK Stadionban

INCHEON, Dél-Korea – Aki emlékszik arra, hogy Dél-Korea nyerte a baseball aranyérmet a 2008-as pekingi olimpián, (Kuba ezüst, USA pedig bronz!) felfedezni vélhette, hogy a sport rendkívül népszerű a délkelet-ázsiai országban.

Dél-Korea egyik legjobb baseball csapata, az SK Wyverns minden szezonban 30 mérkőzést rendez az otthoni pályáján, a 26000 férőhelyes, Szöultól dél-nyugatra található incheon-i SK Stadionban. Az új szerzeményű lámpák telepítése és a Signify ArenaVision LED-megoldások minden bizonnyal emelni fogják a mérkőzések szintjét.

A stadion frissítésére vágyó csapat-tulajdonosok ezúttal egy szórakoztató világítási rendszer telepítésével is éltek, előtérbe helyezve az SK Wyvern hűséges rajongóinak élménynövelését.

Az előre meghatározott Arena Vision rendszer választása tökéletesen logikus volt, ami a szórakoztató és vezérlő csomagot illeti, ráadásul zökkenőmentesen lehet egymáshoz integrálni. Így esett a választás a Vari-Lite nagy teljesítményű mozgófejes lámpáira és a Strand vezérlőrendszerre.

A rendszert a Signify dél-koreai képviselője, Henry Shin prezentálta, a helyszín műszaki csapatával és a Chunil Group telepítő céggel együttműködve. “A szórakoztató világítási rendszert úgy kellett megtervezni, hogy előre beállított fényhatásokat produkáljon a játék legfontosabb pillanataiban, pl. új játékos pályára lépése, hazafutás vagy győzelem.”

A világítási teljesítményre vonatkozó követelményekről tárgyalva Shin azt mondta “Szükség volt arra, hogy ezt a nagy stadiont viszonylag kis lámpatestekkel világítsuk meg, és hogy a szórakoztató világítást az ArenaVision sportvilágítással kombinálva maximalizálni lehessen a fényhatásokat. A fő hangsúly tehát a világítási adatok egy tényezőn legyenek, használható legyen a sport- és a szórakoztató világítás kombinálva vagy külön-külön.”

Ezt szem előtt tartva született meg a döntés a Vari-Lite lámpái mellett. “A kültéri stadionvilágításhoz széles területre van szükség, ezért a lehető legjobb vizuális hatású eszközöket kell használni. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem LED-es fényforrást használunk, valamint olyan lámpákat választunk, amelyek sokféle effektre képesek.”

A végső választás a Vari-Lite egyedülállóan fantasztikus VL6000-re (8 db), valamint a nagy teljesítménnyel és sokféle effekttel rendelkező VL10 BEAMWASH-ra (10 db) esett. “A VL6000 egy páratlanul nagy átmérőjű lámpa, amely kiválóan alkalmas a stadion megvilágításában – széles fénysugarat képes előállítani kisebb méretére ellenére.” – mondta Shin. “A VL10 fényereje hatalmas, 28 ezer lumen és végtelen kreatív lehetőségekkel bír. Kettős átfedő prizmájával, forgó gobóival és VL*FX effektuskerekével, valamint 2,2 és 48 fok közötti széles zoomjával, 0,7 fokos pinspot effektjével több mint elég fényhatás előállítására alkalmas.”

A VL6000 és VL10 BEAMWASH kombinációját használva gazdag szín- és effektkínálat adódik – ezek már elengedhetetlenek a baseballjáték felturbózásához. Nagy figyelmet fordítottak a programozásra is, hogy egyaránt érzékelhető legyen a dráma vagy az ünneplés, a kulcsfontosságú mozzanatok, mindezt úgy, hogy a játékot se zavarja meg.

További követelmény volt a lámpákkal szemben, hogy védve is legyenek, nem csak a dél-koreai nyár hihetetlenül nedves évszakában, hanem a jól eltalált labdák által okozott károk ellen is. Emiatt mind a 18 mozgófejhez kemény héjú, de átlátszó ‘huzatot’ alkalmaztak.

A lámpák vezérléséhez egy Strand 500ML fénypultot határoztak meg – ez biztosítja a szórakoztató világítás irányítását Ethernet hálózaton keresztül (Art-Net). A felosztás pedig: 2x négy Strand DMX 512 hálózati csomóponton keresztül négy-négy VL6000-es és további 2x öt VL10-et hajtanak meg. A konzol könnyedén és zökkenőmentesen integrálható volt az ArenaVision építészeti LED-világításával.

A Chunil Group installációs csapatának vezetője, Mrs. H. J. Park így kommentálta: “A projekt kezdetétől a végéig a Signify csapat segített a rendszer átfogó tervezésében, a berendezések kiválasztásában és a hálózat konfigurálásában, ami lehetővé tette számunkra a telepítést, mindenféle nehézség nélkül. Különösen szeretnénk kifejezni elismerésünket a Total Plus Co. Ltd. iránt, mint a Vari-Lite koreai disztribútora, és Henry Shin támogatása iránt.”